• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Sudjelovanje na radionici

Dana 28. siječnja 2013. godine u Zagrebu je održana radionica pod nazivom „Postavljanje okvira za izradu poljoprivredno-okolišnih mjera za zaštitu prirode u RH“ koju je organiziralo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, a na kojoj je sudjelovao i ravnatelj naše Ustanove, mr.sc. Tomislav Crnjac.


Mnogobrojne sudionike radionice, koje su činili  predstavnici nacionalnih parkova, parkova prirode, županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode, te ostalih zainteresiranih strana pozdravio je ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Matija Franković naglašavajući važnost uvođenja poljoprivredno-okolišnih mjera u cilju zaštite staništa i vrsta, te obvezama RH proglašenjem područja NATURA 2000.

Uvodnim prezentacijama predstavljen je okvir i ciljevi projekta, dobre i loše prakse zemalja članica EU u procesu uvođenja i provedbe poljoprivredno-okolišnih mjera, te su predstavljeni mogući pristupi i odabir ciljeva u osmišljavanju poljoprivredno-okolišnih mjera za zaštitu prirode u RH.  Neki od ciljeva odnosili su se na slijedeće aktivnosti: analizirati stanje prirode vezano uz utjecaj poljoprivrede, raspraviti moguće pristupe u osmišljavanju poljoprivredno-okolišnih mjera za zaštitu prirode (osnovni paket mjera nasuprot mjera za zaštitu određenih vrsta i staništa; provođenje mjera u pilot područjima; povezivanje s drugim mjerama ruralnog razvoja ...).

Nakon prvog dijela radionice, tj. izlaganja predavača u obliku PowerPoint prezentacije pristupilo se drugom dijelu radionice koji je organiziran kroz rad u grupama. Cilj je bio da se analiziraju ciljevi i prijedlozi potencijalnih poljoprivredno-okolišnih mjera za zaštitu prirode u RH.

DSC08943 1

DSC08946 1

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association