• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

SVJETSKI DAN VODA 22.03.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godine, po četvrti put, u suradnji sa školama na području naše županije, provela  obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka.

 

Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je tako  na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. Na svjetski dan voda važno je upozoriti na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Podaci Ujedinjenih naroda kažu da više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj i pitkoj vodi, pa je iz tog razloga razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom "Voda za život".
Svjetski dan voda obilježen je čišćenjem vodotoka potoka Veličanke u dijelu koji protječe kroz spomenik parkovne arhitekture Park u Trenkovu, a u ovoj aktivnosti sudjelovali su učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole  Vladimira Nazora  iz Trenkova. U njihovim aktivnostima pridružili su im se i učitelji Jasna Tomljenović i Zdenko Samaržija i, ispred Javne ustanove, nadzornik Predrag Livak, uz tehničku pomoć tvrtke „Kutjevo“ d.d. Učenici Osnovne škole „Mladost“ Jakšić čistili su predio uz potok Vetovčanka kod nogometnog igrališta u Jakšiću, a njima su se pridružili učiteljica biologije Tatjana Stanković, ravnatelj škole Boško Obradović i školski domar Mišo Doboš.

small Picture 625small Picture 652

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association