• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Svjetski dan voda obilježili učenici Osnovne škole Dragutina Lermana iz Brestovca

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godini provela  obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka.


U prijašnjim godinama povodom Svjetskog dana čišćeni su vodotoci potoka Veličanke u dijelu koji protječe kroz spomenik parkovne arhitekture Park u Trenkovu, u kojoj su aktivnosti sudjelovali učenici sedmog i osmog razreda Osnovne škole  Vladimira Nazora  iz Trenkova.  Također su se u čišćenje uključivali i učenici Osnovne škole „Mladost“ Jakšić i to  potoka Vetovčanka kod nogometnog igrališta u Jakšiću, kao i učenici Osnovne škole Stjepana Radića iz Čaglina, koji su čistili Sovsko jezero.

Ove se godine u obilježavanje Svjetskog dana voda uključila Osnovna škola Dragutina Lermana iz Brestovca, i to učenici 7. razreda na čelu sa profesoricom  biologije Majom Davidović, koji su čistili potok Orljavicu.
Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je tako  na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. Na svjetski dan voda važno je upozoriti na probleme vezane za vodu i vodne resurse. Podaci Ujedinjenih naroda kažu da više od milijardu ljudi na Zemlji nema stalan pristup zdravoj i pitkoj vodi, pa je iz tog razloga razdoblje od 2005. do 2015. proglašeno desetljećem voda pod geslom “Voda za život”.

FOTOGALERIJA

Registar Mladih čuvara prirode

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association