• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Projekt Mladi čuvari prirode Požeško-slavonske županije 2015.

Program  Mladi čuvari prirode projekt je Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije ima za cilj osposobljavanje i potvrđivanje mladih čuvara prirode u Požeško-slavonskoj županiji. Svrha projekta „Mladi čuvari prirode“ je razvijanje ispravne orijentacije školske djece u dobi od 10 do 14 godina prema prirodi i prirodnim vrijednostima te njihovo pridobivanje za aktivnu brigu i uključivanje u programe zaštite prirode i okoliša na županijskoj razini.

 

Senzibilizacijom i ciljanom edukacijom kroz projekt Mladi čuvari prirode stječu se „drugačija“ iskustva o prirodi kao važan uvjet kasnijeg sudjelovanja mladih (u svojstvu čuvara prirode u Požeško-slavonskoj županiji) u aktivnostima koje se odnose na opažanje, dojavljivanje, istraživanje, praktično sudjelovanje u akcijama, rad u udrugama i dr.
Projektne aktivnosti su zamišljene tako da učenici kroz praktičan rad, izlaskom na teren uz  pratnju učitelja i trenera iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije nauče:


•    kako se ponašati u prirodi
•    snalaziti se (orijentirati) u prirodi pomoću karte i kompasa
•    tko su nadzornici (čuvari prirode/rendžeri)
•    koje su i gdje se nalaze zaštićene prirodne vrijednosti u Požeško-slavonskoj županiji
•    promatrati prirodu
•    što je bio-raznolikost i kako je očuvati
•    značenje ključnih pojmova zaštite prirode
•    prepoznati vrste drveća po listu
•    prepoznati određene vrste ptica.


Učenici iz šest osnovnih škola izlaze na teren 2 puta (u travnju i u svibnju ) i imaju zadatak tijekom ljeta ispuniti radne bilježnice koje su dobili, te ih početkom sljedeće školske godine, u rujnu, donijeti na pregled mentorima. Proglašenje četvrte generacije mladih čuvara prirode Požeško-slavonske županije održano je u rujnu na Sovskom jezeru (značajni krajobraz).

U 2015. godini sudjelovale su ove škole:

1. OŠ Vilima Korajca Kaptol
2. OŠ Vladimira Nazora Trenkovo
3. Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Velika
4. Osnovna škola Dobriše Cesarića Požega
5. Osnovna škola Zdenka Turkovića Kutjevo
6. Katolička osnovna škola u Požegi

small Picture 8372

 

small Picture 8395

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association