• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Europsko promatranje ptica 2015.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u suradnji sa Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode i ove je godine sudjelovala u Europskom prebrojavanju ptica koje se svake godine provodi uz prvi vikend u listopadu, u svim zemljama Europske unije i šire. Europsko promatranje ptica je godišnji događaj koji se sastoji od stotina aktivnosti organiziranih na nacionalnim nivoima u kojem sudjeluje na desetke tisuća ljudi, a zabilježi se više milijuna ptica u jednom vikendu.


Cilj Europskog promatranja ptica je popularizacija zaštite prirode te podizanje svijesti javnosti o ljepoti seobe ptica i potrebama ptica selica na gnjezdilištima, seobenim pravcima i zimovalištima na Mediteranu i Africi.
U prebrojavanju ptica sudjelovali su učenici 6 i 7 razreda Katoličke osnovne škole iz Požege, učiteljica Sanja Kerner te Iva Galić, Silvija Pavić i  Predrag Livak iz Javne ustanove. Ptice su po oblačnom vremenu prebrojavane na lokalitetima Stari grad i Park kraj Orljave u Požegi.

Tijekom prebrojavanja zabilježeno je sedam vrsta ptica: vrana, obični škanjac, vrabac, siva vrana, divlji golub, divlja patka i šojka.

FOTOGALERIJA

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association