• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.
×

Napomena

Simple Image Gallery Pro Notice: Joomla's /cache folder is not writable. Please correct this folder's permissions, clear your site's cache and retry.

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica 2016.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije uključila se u već tradicionalno Zimsko prebrojavanje ptica močvarica koje se na području Hrvatske odvija između 1. i 31.siječnja.

Ovaj projekt od međunarodnog i nacionalnog značaja organizira se pod vodstvom Društva za zaštitu ptica i prirode, te u suradnji sa Zavodom za ornitologiju HAZU, javnim ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima, te brojnim drugim domaćim i stranim nevladinim organizacijama, promatračima i ljubiteljima ptica.
Prebrojavanje ptica se obavlja na vodenim staništima kao što su jezera, rijeke, akumulacije, ribnjaci i ostalo, a ima za cilj popularizirati zaštitu prirode, a prebrojavanjem se želi obuhvatiti što veće područje i što veći broj lokaliteta.
Iako je prvenstveno riječ o zimskom prebrojavanju ptica močvarica, u izvješću Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode dostavljaju se sve vrsta koje su određenog dana zabilježene na određenom  području pri čemu je potrebno navesti ime i prezime promatrača, datum, naziv lokaliteta, vrstu i broj jedinki prebrojanih ptica. Podaci prebrojavanja postati će dio globalne baze podataka o pticama močvaricama koja služi za njihovu efikasniju zaštitu.
U Požeško-slavonskoj županiji zimsko prebrojavanje ptica ove godine obavljeno je 20. siječnja na Ribnjacima Poljana u suradnji sa Osnovnom školom Grigora Viteza iz Poljane. U prebrojavanju su sudjelovali učenici šestog razreda, učiteljica Ivana Štefančić-Lipovac, i ispred Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije Silvija Pavić i Predrag Livak.
U prebrojavanju su zabilježene slijedeće vrste ptica: divlja patka, labud, škanjac, siva čaplja, velika bijela čaplja, divlji golub, vrana, vrabac, šojka, liska i svraka.

{gallery}Zimsko prebrojavanje ptica mocvarica 2016{/gallery}

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association