• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Bijela roda (Ciconia ciconia) u Požeško – slavonskoj županiji u 2016. godini

Bijela roda (Ciconia ciconia) jedna je od najpoznatijih ptica selica na našim prostorima. Visoka je 100 – 110 cm, promjera krila 195 – 210 cm, a masa joj je 2,3 – 4,5 kg. Mužjaci su nešto veći od ženki. Perje je bijelo s crnim vrhovima i crnim stražnjim rubom krila. Odrasle jedinke imaju duge crvene noge i kljun, dok su kljun i noge mladih ptica tamniji.

small Picture 014 Bijele rode su životno vezane uz ljude. Hranu nalaze na različitim staništima nastalim ljudskim radom, na otvorenim poljoprivrednim područjima, travnjacima, pašnjacima, pogotovo na vlažnima ili na onima koja se nalaze u blizini močvara i rijeka. Često ih se može vidjeti kako hodaju iza traktora koji oru ili iza kosilica, i hvataju gujavice, glodavce, zmije, vodozemce, skakavce i druge kukce. Gnijezda grade u naseljenim mjestima, na krovovima kuća, na gospodarskim objektima, crkvama ili na električnim stupovima.


Razmnožavanje roda počinje u proljeće. Parovi se uglavnom vraćaju na svoja stara gnijezda. Gnijezdo je hrpa granja isprepletenoga s grumenjem blata, stajskoga gnoja i sličnoga materijala. Središte gnijezda rode oblažu grančicama i travom, ali i papirima, krpama i sličnim otpadom koji nađu u okolici. S obzirom da rode svake godine nadograđuju gnijezda, jako stara gnijezda mogu biti visoka čak i 5 m, promjera većeg od 2 m i teška do tonu. Gnijezdo grade i popravljaju i mužjak i ženka, a počinje onaj koji se u proljeće prvi vrati iz Afrike. Ženka u gnijezdo izleže najčešće 3 – 5 jaja. Ležanje na jajima traje 33 – 34 dana, a na njima naizmjence leže i mužjak i ženka te se oboje brinu o ptićima.


U kolovozu se mlade rode zajedno s odraslima okupljaju u veća jata na najboljim hranilištima u poljima i krajem kolovoza odlijeću na jug. Rode s područja Požeško – slavonske županije zimuju na krajnjem jugu Afrike i prelaze put dug 12 000 – 15 000 km. Većina mladih roda koje prežive prvi put na jug i povratak nakon dvije godine, kad postanu spolno zrele, gnijezdit će se na području na kojem su se i izlegle, u krugu od 25 km oko roditeljskoga gnijezda.


Monitoring bijele rode u Požeško – slavonskoj županiji provodi se od 2010. godine. U 2016. godini zabilježena su 42 nastanjena gnijezda od kojih je 27 aktivno s ukupno 67 mladih roda. Prosječan broj mladih roda po gnijezdu iznosi 2,48. Najviše je gnijezda s po dvoje ili troje mladih, dok su po dva gnijezda s jednim ili s četvero mladih. Naselje s najvećim brojem gnijezda je Marino Selo u kojem se ove godine nalazi 6 aktivnih gnijezda s ukupno 13 mladih roda. 14 aktivnih gnijezda u Županiji izgrađeno je na objektima i njihovi vlasnici imaju pravo na naknadu u iznosu od 700,00 kuna jer gnijezda svojom težinom oštećuju krovišta.

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association