• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA VODA 22. OŽUJKA 2017.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i ove je godine, u suradnji sa Osnovnom školom “Mladost” Jakšić, provela  obilježavanje Svjetskog dana voda koji se širom svijeta tradicionalno obilježava 22. ožujka.

Republika Hrvatska ima velike količine pitkih voda pa je tako  svjetskom i europskom vrhu po obnovljivim zalihama vode te ima dovoljno zalihe vode za svoje potrebe za nekoliko desteljeća.

Velika je uloga vode za eko-sustav, navodnjavanje i staništa ptica močvarica, kao i za nacionalnu sigurnost određene države jer je stabilnija i neovisnija ona država, koja ima dovoljno vode i koja može proizvesti dovoljno hrane.

Iako Republika Hrvatska ima velike mogućnosti za navodnjavanja trenutno se kod nas navodnjava tek 1% poljoprivrednih površina, što je premalo.

U slavonskim županijama po pitanju oborina i rezervama vode u tlu, stanje je zadovoljavajuće s tim da naša županija ima nešto više padalina o odnosu na ostale pa su mogućnosti za navodnjavanje u našem kraju veće. Te veće mogućnosti potrebno je postići neophodnom  izgradnjom akumulacija kako bi se voda koja padne u kasnu jesen, zimu i proljeće sačuvala u akumulacijama.Voda iz akumulacija, osim za navodnjavanje, mogla bi se koristiti i za rekreaciju, ribnjačarstvo, sportove na vodi i dr.

Svjetski dan voda obilježen je čišćenjem vodotoka potoka Vetovka u Jakšiću kod nogometnog stadiona.Za razliku od prije nekoliko godina ove godine je smeća bilo osjetno manje što ukazuje na to da svijest građana o važnosti čistoće našeg okoliša polako, ali sigurno raste.U ovoj aktivnosti su sudjelovali učenici šestih razreda škole, profesor biologije Dubravko Jakobović, a ispred Javne ustanove Iva Galić, stručna suradnica biolog i Predrag Livak, glavni čuvar prirode.

small IMG 3616

 

small IMG 3568

 

small IMG 3578

 

 

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association