• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Europski vikend prebrojavanja ptica

Cilj akcije je promovirati promatranje i proučavanje ptica, poticati ljubav prema prirodi i educirati javnost i donositelje odluka o potrebi zaštite ptica i njihovih staništa.

Središnja ovogodišnja tema je "Ptice selice i njihov životni prostor". Za opstanak ptica selica ključno je očuvati i gnijezdilišta na sjeveru i važne prolazne točke i južna zimovališta, što bez međunarodne suradnje nije moguće. Ovogodšnji koordinator Dana promatranja ptica je Slovačko društvo za zaštitu ptica.

U prebrojavanju ptica prvi vikend u listopadu sudjelovali su djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeško – slavonske županije i učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića. Zabilježeno je osam vrsta ptica: vrana gačac, siva vrana, škanjac, šojka, lastavice, divlje patke, čvorak, golubovi od čega su vrane najbrojnije.

small IMG 4843

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association