• Slideshow 1
    Sjeveroistočno od Požege u Kutjevu, poznatom vinogradarskom kraju, diže se kasnobarokni dvorac obitelji Turković uklopljen u prostrani park (cca 1,7 ha).
  • Slideshow 2
    Trenkovo svojim imenom podsjeća na legendarnog ratnika i slavonskog plemića Franju baruna Trenka (1711.-1749.) koji je do danas ostao u sjećanju naroda i kojim se Slavonija uvijek ponosila.
  • Slideshow 3
    Sovsko jezero predstavlja jedinstveni primjerak prirodnog jezera u brdsko-brežuljkastom području kontinentalne Hrvatske.

Europski vikend prebrojavanja ptica

Cilj akcije je promovirati promatranje i proučavanje ptica, poticati ljubav prema prirodi i educirati javnost i donositelje odluka o potrebi zaštite ptica i njihovih staništa.

Središnja ovogodišnja tema je "Ptice selice i njihov životni prostor". Za opstanak ptica selica ključno je očuvati i gnijezdilišta na sjeveru i važne prolazne točke i južna zimovališta, što bez međunarodne suradnje nije moguće. Ovogodšnji koordinator Dana promatranja ptica je Slovačko društvo za zaštitu ptica.

U prebrojavanju ptica prvi vikend u listopadu sudjelovali su djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeško – slavonske županije i učenici Osnovne škole Dobriše Cesarića. Zabilježeno je osam vrsta ptica: vrana gačac, siva vrana, škanjac, šojka, lastavice, divlje patke, čvorak, golubovi od čega su vrane najbrojnije.

small IMG 4843

Registar Mladih čuvara prirode

Kontakt Info

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije
Županijska 7
HR-34000 Požega

tel: 034/290-244
fax: 034/271-364

e-mail: zastita.prirode@pszupanija.hr

© Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije, Županijska 7 - HR-34000 Požega

Hosting by 8Core Association