Otvorenje poučne šetnice Sovsko jezero

Otvorenje poučne šetnice Sovsko jezero

Svečano otvorenje poučne šetnice Sovsko jezero održano je 15. studenog 2022. godine. Sama šetnica dužine 556 m okružuje Sovsko jezero i ima dva mola s odmorištima. Izgrađena je na okruglim drvenim pilotima od montažnih drvenih elemenata koji ne ugrožavaju prirodnost i izvornost ovog područja. Šetnica je osmišljena tako da posjetitelje upozna s raznolikom florom i faunom Sovskog jezera te posebnostima ovog krajobraza uz pomoć 4 poučna panoa. Projekt izgradnje šetnice financiran je putem operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ iz Programa ruralnog razvoja ukupnog iznosa 881.724,50 kn od čega 743.950,00 kn bespovratnih i 137.774,50 kn vlastitih sredstava. Projekt izgradnje šetnice obuhvatio je građevinske radove (pripremne, zemljane i tesarske) te stručni nadzor i vidljivost (izrada informativnih panoa).


Kao nadopuna edukativnim panoima postavljenima u sklopu poučne šetnice, iz vlastitih sredstava Javne ustanove u iznosu od 19.900,00 kn financirana je izrada i postavljanje poučne staze Sovsko jezero u duljini od 1 km. Ova poučna staza nadopunjava sadržaj poučne šetnice i vodi od jezera kroz šumu do travnjaka povezujući jezero i vidikovac. 13 postavljenih edukativnih panoa predstavlja nove sadržaje temeljene na interpretaciji prirodne baštine koji će posjetitelje pobliže upoznati s bioraznolikošću Sovskog jezera, a usmjerena je na zaštićene biljne i životinjske vrste značajne za ekološku mrežu NATURA 2000.


Zbog izrazite raznolikosti biljnog svijeta i s ciljem upoznavanja posjetitelja sa zastupljenim vrstama postavljena je i dendrološka staza. Vlastitim sredstvima u iznosu od 2.268,75 kn financirana je izrada i postavljanje 110 pločica s latinskim i hrvatskim nazivima zastupljenih biljnih vrsta. Označavanjem značajnih vrsta posjetiteljima se omogućava upoznavanje sa autohtonim, ali i invazivnim vrstama koje su zadržane u svrhu edukacije te se njihovo moguće širenje prati i kontrolira.


Poučnu šetnicu otvorila je Požeško-slavonska županica Antonija Jozić u pratnji načelnika općine Čaglin, Dalibor Bardač pred mnogobrojnim učenicima te predstavnicima javne uprave, udruga i organizacija. Nakon otvorenja svi prisutni imali su priliku obići šetnicu uz stručno vodstvo te naučiti nešto novo o Sovskom jezeru i njegovim posebnostima.


Ovim putem Javna ustanova zahvaljuje Ministarstvu poljoprivrede, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Požeško-slavonskoj županiji, regionalnoj razvojnoj agenciji Panora, projektantu Dragutinu Dragojloviću, izvođačima radova (Elektroinstalater monter, VA-HOME, Konstrukt d.o.o.), nadzoru radova – Continuum d.o.o., Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, Hrvatskom šumarskom institutu, ZB Design-u, Udruzi za zaštitu i očuvanje Sovskog jezera te svim organizacijama i pojedincima koji su svojim angažmanom pomogli u realizaciji ovog projekta.

O Nama

logo bottom 2

MBS: 02463776
OIB: 49693572834
Žiro-račun: Addiko Bank d.d.
IBAN: HR1425000091501152117
Tel. 034/290-244
E-mail: 
zastita.prirode@pszupanija.hr

Pretplate

Image

natura 2000