Obavijest o prikupljanju i zbrinjavanju crvenouhih kornjača

Obavijest o prikupljanju i zbrinjavanju crvenouhih kornjača

Obavijest o prikupljanju i zbrinjavanju crvenouhih kornjača (Trachemys scripta elegans)

Javna ustanova ovim putem želi zamoliti vlasnike kućnih ljubimaca, koji su odlučili da je njihovim kornjačama bolje u prirodnom okolišu nego u akvariju, da ih ne oslobađaju u prirodu, već da ih donesu nama u Ustanovu, a mi ćemo ih odnijeti u Centar za zbrinjavanje zaštićenih životinja Ruščica kod Slavonskog Broda na daljnju brigu i skrb.

2023 09 05 Brodski Drenovac crvenouha MK web  Jedna od mnogobrojnih crvenouhih kornjača u ribnjaku Brodski Drenovac (foto: Marija Kovačević) 

Kako bi vam objasnili zašto to radimo, osvrnuti ćemo se na obaveze koje imamo prema zaštiti okoliša u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Naime, Uredba (EU) br. 1143/2014 Europskog parlamenta i vijeća o sprječavanju i upravljanju unošenja i širenja invazivnih stranih vrsta, donešena 22. listopada 2014. godine u svojem uvodnom dijelu dokumenta koji objašnjava na temelju čega je donesena u točki (14) iznosi:

„Neke su invazivne strane vrste uvrštene u Prilog B Uredbi Vijeća (EZ) br. 338/97 (1) te je njihov uvoz u Uniju zabranjen jer je utvrđen njihov invazivni karakter i njihovo unošenje u Uniju ima štetni utjecaj na zavičajne vrste. Te su vrste: Callosciurus erythraeus, Sciurus carolinensis, Oxyura jamaicensis, Lithobates (Rana) catesbeianus, Sciurus niger, Chrysemys picta i Trachemys scripta elegans. Kako bi se osigurao koherentni pravni okvir i usklađena pravila o invazivnim stranim vrstama na razini Unije, uvrštavanje na popis tih invazivnih vrsta kao vrsta koje izazivaju zabrinutost u Uniji trebalo bi se smatrati prioritetnim zadatkom.“

2023 07 20 park Lipik crvenouha Nikolina IG web Crvenouha kornjača uhvaćena u parku u Lipiku nakon nevremena u srpnju  koje je ozbiljno oštetilo parkove u županiji (foto: Iva Galić)

Crvenouha kornjača (Trachemys scripta elegans) je zapravo jedna podvrsta sjevernoameričkih kornjača klizačica koja je bila najpopularnija kornjača uzgojena za trgovinu kućnim ljubimcima u Sjedinjenim Američkim Državama u razdoblju od 1930-ih do 1970-ih godina. Popularnost u SAD-u joj je opala kada se otkrilo da može prenositi salmonelu na djecu. Iz ovog područja trgovinom se proširila na sve kontinente osim Antarktike, a  2015. godine je najraširenija slatkovodna kornjača u cijelom svijetu. Kod nas je također bila najpopularnija kornjača kućni ljubimac i čak je imala status zaštićene strane svojte.  Zakonom o sprječavanju unošenja  i širenja stranih te invazivnih vrsta  i upravljanju njima, godine 2018. godine implementiramo u svoj zakonodavni okvir Uredbe Europske unije, koja je trgovinu njima zabranila još 1997. godine. Iako smo ju maknuli iz naših trgovina, nismo uklonili problem. Kao i druge kornjače, one imaju dugi životni vijek, a vrlo brzo prerastu svoje male akvarije. To je razlog zašto su ih mnogi vlasnici puštali u obližnje bare, ribnjake i jezera, kako u agrarnim tako i u urbanim sredinama, kada one nisu izašle same. I to je razlog zašto ih mi u našoj županiji pronalazimo u ribnjacima i jezerima iz kojih ih sada moramo ukloniti, iako je od zabrane trgovine njima u Hrvatskoj prošlo samo 5 godina.

 

2023 06 29 Rajsavac crvenouha sunčalište NR web Crvenouha kornjača na sunčalištu koje smo postavili u svrhu njihovog ulova na ribnjaku Rajsavac  (foto: Nikolina Raguž)

 Naša Ustanova će se ovim problemom baviti u narednim godinama. Cilj nam je ukloniti ove vrste iz prirodnih staništa u našoj županiji te informirati i educirati javnost o problemima koje one izazivaju u okolišu. Kako će kornjače puštene u okoliš na kraju opet biti uhvaćene i zbrinute u Centar za zaštićene životinje, molimo vas da nam pomognete u naporima da zajednički ovaj problem u našoj županiji riješimo na što efikasniji i isplativiji način.

Crvenouhe kornjače možete donijeti u Ustanovu u Požegu na adresu Matije Gupca 6, od ponedjeljka do petka, od 7:00h do 13:00 sati ili nas možete kontaktirati na brojeve telefona 034 290 244 ili  091 557 0368 (Nikolina Raguž, stručni suradnik biolog) ili na email adresu zašOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. a mi ćemo ih doći pokupiti i zbrinuti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O Nama

logo bottom 2

MBS: 02463776
OIB: 49693572834
Žiro-račun: Addiko Bank d.d.
IBAN: HR1425000091501152117
Tel. 034/290-244
E-mail: 
zastita.prirode@pszupanija.hr

Pretplate

Image

natura 2000